BITXOS I CUQUES

El BITXO és el fruit de la bitxera (varietat de pebrotera), prim i allargat en forma de corn, molt picant, al qual hom dona diverses aplicacions culinàries; per exemple:

  • Forma part d’aperitius, com les BANDERILLES o les GILDES.

  • I també de salses, com la SALBITXADA o SALVITXADA (per acompanyar els calçots), l’HARISSA (condiment per al cuscús), el PIL-PIL (a partir del suc i la gelatina del bacallà) o la SHACHA (salsa típica xinesa).

Sinònims: cirereta, citró, coralet, pebre coent, pebre de banyeta, pebre fort, pebrina, vitet, vitxo, pebrot del morro de bou… i molts més!

És la guindilla castellana. Llavors, com traduïm la paraula castellana bicho? Doncs amb els mots BESTIOLA, ANIMALÓ o, si ens referim a un insecte, CUCA. I en sentit figurat, si volem traduir ‘ser un bicho raro‘, podem dir ‘ésser una persona molt estranya’ (o extravagant).

Més piulades

MANTES A LA COSTA BRAVA
Ens referim, evidentment, als peixos de cos romboidal i amb la cua curta que
Saber-ne més →
HEREU ESCAMPA
Un hereu és una persona que rep una herència (conjunt de béns, però també de drets i obligacions) o part d’ella.
Saber-ne més →
COM ANEU DE GANA?
Avui parlarem de tres verbs relacionats amb el menjar:
Saber-ne més →
VA DE RIBES
Avui, un altre mot que té diversos significats: riba.
Saber-ne més →

Cada setmana publico una curiositat lingüística a les xarxes socials: mots curiosos, perduts o de diferents varietats dialectals del català. Pots seguir-me a través de LinkedIn, Facebook o directament aquí (X X.com, antic Twitter):