DE CACAU A COCOU

Cacau és el nom d’un arbre i també de la seva llavor, la qual, lleugerament torrada i parcialment fermentada, és l’ingredient principal de la xocolata. Malgrat que l’origen d’aquest mot és força controvertit, hi ha qui suggereix que prové de ka-kawa-tl, que significa ‘objecte semblant a un ou’.

Així, les paraules cacau i ou estarien directament relacionades. De fet, en occità ou es diu cacau. I també alguns mots catalans recorden el mot cacau, com cocou, que, segons el DIEC, en el llenguatge infantil significa precisament ou.

Parlant de cocous, a Arenys de Munt trobem una expressió encara viva en la parla popular i que jo trobo ben original, fer cocous: fer pilonets de sorra ―per exemple, a la platja― amb galledes i altres motlles.

Més piulades

ANAR PEL PEDREGAR
Si algun cop heu caminat per un pedregar...
Saber-ne més →
VA DE PERES
A més de designar el fruit comestible de la perera, de carn blanca, sucosa i dolça, el mot pera també forma part de diverses expressions ...
Saber-ne més →
DIR-LES SENSE ENGALTAR
Segons les contrades, el verb ENGALTAR té diversos significats. Vegem-ne uns quants:
Saber-ne més →
QUI-SAP-LO… QUI-SAP-LA?
En general, els mots compostos catalans s’escriuen aglutinats (agredolç, allioli, gratacel, milhomes...)
Saber-ne més →

Cada setmana publico una curiositat lingüística a les xarxes socials: mots curiosos, perduts o de diferents varietats dialectals del català. Pots seguir-me a través de LinkedIn, Facebook o directament aquí (X X.com, antic Twitter):