VESPRE, VESPREJAR

Malgrat que hi ha qui divideix el dia només en matí, tarda i nit, ja sabeu que podem ser més precisos i afegir-hi més parts: migdia (el sol està en el punt més alt), VESPRE o capvespre (entre que es comença a pondre el sol i es fa fosc)…

MITJANIT (part central de la nit), matinada (comprèn les últimes hores de la nit i les primeres del matí) i alba o albada (començament del dia). Del mot VESPRE deriven VESPREJAR, fer-se fosc (No marxis ara, que comença a vesprejar) i…

VESPREIG, activitat social que consisteix a sortir abans de la nit amb amics, sovint durant les hores del vespre, en bars, terrasses…, combinant tapes, copes, música i conversa (Quedem per dinar, així podrem allargar la festa i fer un vespreig).
Per tant, no ho digueu en castellà (tardeo). Sinònim: HORABAUXA —acrònim format a partir de horabaixa (forma pròpia del balear per a vespre o vesprada) i disbauxa—, mot que molts prefereixen a vespreig. [Tant vespreig com horabauxa consten al TERMCAT, Centre de Terminologia.]

Més piulades

FONDA DE SISOS
A l’època de la Renaixença catalana (s. XIX) van aparèixer a Barcelona les fondes de sisos,
Saber-ne més →
MOTS AMB SIGNIFICATS OPOSATS
Fa temps, en una altra curiositat lingüística, vaig explicar les diverses accepcions del mot crac
Saber-ne més →
NO S’HI VAL / NO S’HO VAL
Malgrat que siguin molt similars, aquestes expressions tenen significats diferents: NO S’HI VAL · Indica que no és correcte fer alguna cosa.
Saber-ne més →
BONES O MALES
Es pot dir «bones» en català? I tant! De la mateixa manera que diríem, per exemple, males relacions o Males Espines
Saber-ne més →

Cada setmana publico una curiositat lingüística a les xarxes socials: mots curiosos, perduts o de diferents varietats dialectals del català. Pots seguir-me a través de LinkedIn, Facebook o directament aquí (X X.com, antic Twitter):