CÀLCULS DENTALS

Avui parlem de CÀLCULS DENTALS, però no em refereixo a calcular les dents que tenim, sinó que farem un apunt sobre salut bucal. Un càlcul és una massa sòlida formada en alguna part del cos a partir de sals contingudes en els líquids de l’organisme (bilis, orina, saliva…).

Existeixen càlculs renals i urinaris (també anomenats ‘pedres’) i dentals. En concret, un càlcul dental és una substància formada per cristalls de calci, bacteris i cèl·lules epitelials mortes que s’incrusta a l’esmalt de les dents i pot provocar afeccions a les genives.

Si encara no sabeu exactament de què estem parlant, sapigueu que ens referim al ‘sarro’, mot castellà totalment innecessari, ja que en català tenim encara més maneres d’anomenar-lo: CARRALL, NIELL, RIPÀRIA, TÀRTAR DENTAL o SALIVAL i, potser la més comuna, TOSCA.

Si no en voleu tenir, renteu-vos cada dia les dents i, periòdicament, acudiu a una clínica dental perquè us facin una tartrectomia, és a dir, una neteja de boca.

Més piulades

FONDA DE SISOS
A l’època de la Renaixença catalana (s. XIX) van aparèixer a Barcelona les fondes de sisos,
Saber-ne més →
MOTS AMB SIGNIFICATS OPOSATS
Fa temps, en una altra curiositat lingüística, vaig explicar les diverses accepcions del mot crac
Saber-ne més →
NO S’HI VAL / NO S’HO VAL
Malgrat que siguin molt similars, aquestes expressions tenen significats diferents: NO S’HI VAL · Indica que no és correcte fer alguna cosa.
Saber-ne més →
BONES O MALES
Es pot dir «bones» en català? I tant! De la mateixa manera que diríem, per exemple, males relacions o Males Espines
Saber-ne més →

Cada setmana publico una curiositat lingüística a les xarxes socials: mots curiosos, perduts o de diferents varietats dialectals del català. Pots seguir-me a través de LinkedIn, Facebook o directament aquí (X X.com, antic Twitter):